Zaadjes planten

written by Rebecca Rempel

Jaren van te intensieve landbouw en het verbranden van akkers na de oogst hebben in Malawi de voedingstoffen in de bodem doen verdwijnen, maar Daniël* wist niet beter dan dat dit de manier was om zijn kleine stukje land te bewerken – de manier waarop iedereen in zijn dorpje het al jaren deed.

Met een vrouw en vijf kinderen moest zijn stuk land zoveel mogelijk opbrengen, zodat hij zijn familie kon onderhouden. Een goed jaar leverde zo’n negen zakken maïs op, in de jaren dat het niet genoeg regende was de oogst echter minder en had de familie het zwaar.

In 2017 werd Daniël uitgenodigd om deel te nemen aan het ‘Foundations for Farming’ (de Basis van Landbouw) programma. Met het Evangelie als uitgangspunt, wordt dit programma door Operatie Mobilisatie aangeboden en leert het mensen nieuwe methoden van landbouw, erop gericht om voedingsstoffen terug in de bodem te krijgen. Het programma maakt Daniël enthousiast om de geleerde theorie in de praktijk te brengen op zijn eigen stuk land en dat seizoen oogst hij 34 zakken maïs– meer dan het driedubbele!

Sindsdien hebben hij en zijn familie genoeg geld kunnen sparen om een groter stuk land te kopen, waarop nu niet alleen maïs groeit, maar ook zoete aardappels, tomaten en rijst. Ook hebben ze geiten kunnen kopen, die zich snel vermenigvuldigen en in zowel vlees als mest voorzien.

‘Foundations for Farming’ gaat over meer dan het planten van gewassen; het gaat over het planten van zaadjes in de levens van mensen, over het laten groeien van kennis over Jezus’ liefde voor iedereen. Het overgrote deel van de mensen die deelnemen aan het programma is moslim, ze horen over Jezus – soms voor het eerst – door de Bijbelstudie die deel uitmaakt van het programma. Zaadjes worden geplant. Bid dat deze zaadjes wortelschieten en zullen groeien, zodat nieuw leven in Jezus ontstaat.

*Niet zijn echte naam.

 

OM werkt in meer dan 100 landen om op passende wijze het Evangelie te verspreiden.
Doe mee en geef voor de missie van OM!

Doneer nu  ❯