Image
Pakistan

‘We namen de waarschuwing niet serieus’

Rubina Bibi (53) uit het dorp Majooki, in het noordwesten van Pakistan, was aan het koken toen ze de waarschuwing hoorde. Door de luidsprekers van de moskee kregen de dorpelingen te horen dat er overstromingen kwamen en dat iedereen hun huis moest verlaten, vluchten naar hoger gelegen gronden. “Maar we namen het niet serieus. Tien jaar geleden waren er in Majooki ook overstromingen en toen was het helemaal niet nodig om te vluchten.”  

Maar dit was anders. Dagen van slagregens hadden de naastgelegen Swat Rivier opgezweept, tot één grote golfbeweging de dam brak. Het water had vrij spel. Een paar uur na de waarschuwing, stroomde het huis van Bibi, waar ze woonde met haar twee zonen, schoondochter en kleinkinderen, in een mum van tijd vol. Bibi’s jongste kleinkind, Dua Humayun, lag in een wandelwagen in de tuin te slapen toen de stortvloed kwam. Ze werd meegesleurd door het water. Ze was nog maar vijf maanden oud.

Bibi vluchtte met haar zonen en schoondochter, hun huis en alle bezittingen achter zich latend. Ze droegen de kinderen door het middelhoge water en liepen helemaal tot aan Charsadda, vier kilometer verderop. Daar werden ze opgevangen in een sportcomplex op hoger gelegen grond en daar ‘wonen’ ze nu in een tentenkamp, samen met honderden anderen.

Enorme schade, geen voedselvoorraad

De overstromingen in Pakistan, die half juni begonnen, hebben al aan bijna 1200 mensen het leven gekost, de meeste slachtoffers vielen in de laatste twee weken, toen dammen het niet meer hielden. Meer dan een miljoen huizen zijn verwoest, meer dan 33 miljoen mensen zijn gevlucht. De schade aan het land is enorm, de voedselvoorraad voor de komende winter is vernietigd.

Operatie Mobilisatie is al sinds 1979 actief in Pakistan en sinds 2003 heeft OM een basis in de zwaar getroffen provincie Sindh. Deze regio, in Zuid-Pakistan, kreeg afgelopen augustus ruim acht keer zoveel regen te verwerken als normaal. OM Pakistan is begonnen met het geven van noodhulp en gebruikt het netwerk dat het team ter plaatste heeft opgebouwd, om families in de provincie Sindh te ondersteunen. Met voedsel- en hygiënepakketten en medische hulp.

Help mee om zoveel mogelijk mensen noodhulp te kunnen bieden en bid met ons voor het zwaar getroffen land.   

Ik help mee!

Bid mee tijdens onze gebedslivestream voor Pakistan op maandag 12 september, om 19.00 uur op ons YouTube-kanaal.

Ik bid mee!

Share on