Op vakantie met Jezus

written by Rebecca Rempel

 

“Mensen staan stomverbaasd als ik vertel dat we altijd op vakantie zijn. Ik ben namelijk altijd bezig de bediening in Namibië, maar dat maakt ons niet moe. Het geeft juist energie! We zijn als het ware altijd op vakantie met Jezus,” vertelt Japie.

Japie en Ronel wonen in hun thuisland Namibië. Na vele jaren betrokken te zijn geweest in het delen van de liefde van Jezus – van het leiden van outreaches, voorganger zijn, tot het houden van trainingen - besloten ze om een jaar lang een time-out te nemen. Lieve God, wat is voor ons de volgende stap?” Dat was een belangrijke vraag. Ronel deelt: “Keer op keer bevestigde Hij in ons leven dat we ons hart open moesten stellen. Dat mensen met ons op zouden trekken, bij ons gingen wonen én dat mede daardoor hun geloof zou groeien.”  

En zo werd de ‘Luke 24 Journey’ geboren: een reis van één maand door Namibië, gericht op het horen van God’s stem, leven door geloof en Jezus delen aan iedere persoon die je tegenkomt. De Luke 24 Journey heeft geen vast programma en geen vooraf bedacht reisplan. Er is geen standaard recept. Iedere groep reizigers bidt, luistert en is opzoek naar God’s stem en Zijn leiding. Waar wil Hij dat je naartoe gaat en wat Hij doen? De naam van deze reis refereert naar het Bijbelverhaal in Lukas 24:13-49, waar de Emmaüsgangers Jezus ‘onderweg’ ontmoeten. Net zoals in deze reis door Nambibië. 

"Als je na deze ‘journey’ weer naar huis gaat, ga je zelf door met jouw reis, legt Ronel uit”. “Het is niet: ‘Ik ben op outreach, ik doe iets voor God en daarna gaat mijn leven weer verder.’ Het moet een levensstijl zijn! Ons gebed is dat mensen gesterkt worden in hun geloof en in hun levenswandel met Jezus.” 

Of ze nu een Luke 24 Journey volgen of niet, Japie en Ronel blijven op vakantie met Jezus en gaan waar Hij hen leidt. Als ze niet met hun kinderen en kleinkinderen zijn, reizen ze meestal door Namibië. Hier trekken ze met mensen op die ze ontmoeten (net zoals de Emmausgangers) en geven ze wat ze nodig hebben.  Dat kan door een bemoediging, het stellen van de juiste vragen, of praktisch: in het voorzien van een plek om tot rust te komen. 

“Mensen vragen: ‘Ben je niet moe?’ Dan antwoord ik: ‘Nee, ik ben zo opgewonden,” zegt Japie. “Ik vind het geweldig om te zien wat God doet in de levens van mensen. De enige uitdaging voor mij is om niet mijn handen uit de mouwen te steken… Maar om er gewoon te zijn en soms niets te zeggen.”