'Moet ik mij wassen voor ik de Bijbel lees?'/ Drie miljard redenen

Drie miljard redenen. Het zijn de drie miljard mensen die op dit moment nog wachten om het goede nieuws van Jezus te horen. We laten je graag kennismaken met hen. Dit is het verhaal van Lois en Yade, die elkaar in een hotel in Turkije leerden kennen.  Van God krijgen we de opdracht om te vertellen over Hem. Hij bemoedigt en rust toe. 

God wil ons altijd en overal gebruiken. In gesprekken met mensen maakt Hij vrijmoedig. Dat heeft ook Lois ervaren, tijdens een OM-training in Turkije. “In het hotel waar wij onze training hadden, ontmoette ik Yade, zij werkte daar. Ze vroeg ons wat we daar deden.” Lois vertelde haar dat ze een cursus volgden over leven volgens het Woord van God. 

God en Allah 

“Yade reageerde heel enthousiast en vertelde dat zij geloofde in Allah en dat God en Allah volgens haar dezelfde waren. Ik liet dat even zo, wilde dat niet meteen aanvallen.” Al snel vertelde Yade dat ze niet altijd volgens de regels van de Koran leefde, omdat het haar niet gelukkig maakte. “Ik vroeg haar waarom Allah zoveel dingen van haar vroeg die haar geen vreugde gaven. Dat raakte haar. Ik voelde nu wel de ruimte om te getuigen van mijn God. Dat Hij niet dezelfde is als Allah. Ik vroeg of ze de Bijbel wilde lezen, zodat ze zelf kon ontdekken dat God een God is die vreugde brengt.”  

Rituelen 

De volgende ochtend zag ze Yade opnieuw, druk aan het werk. Ze zocht naar een manier om het gesprek van de vorige dag te hervatten, maar er leek geen ruimte voor. “Toen vroeg Yade vanuit het niets of ik een Bijbel voor haar had meegenomen.” Lois gaf haar de ingepakte Bijbel. “'Moet ik mezelf wassen voor ik de Bijbel lees?’ vroeg ze me nog. Ik mocht haar vertellen dat onze God geen rituelen vraagt, maar dat we altijd en overal met Hem mogen praten. Met al onze angsten en twijfels, zoals wij op dat moment zijn.”  

Uit de comfort zone 

“Soms is het zo duidelijk dat God ons wil gebruiken, dat de ontmoetingen door Hem bedacht zijn. Maar vaak komen we daar alleen achter als we durven, als we de stap in geloof maken, uit onze comfortzone komen. Onze opdracht daarin zien.”, aldus Lois. Ze vraagt ons te bidden voor Yade en mensen als Yade als zij voor het eerst lezen uit God's woord.