'Ik zal ze één voor één bij Jezus brengen' / Drie miljard redenen

Drie miljard redenen. Het zijn de drie miljard mensen die op dit moment nog wachten om het goede nieuws van Jezus te horen. We laten je graag kennismaken met Moussa*, Oumar* en Adam*. God's woord heeft hun levens veranderd en hun getuigenis mag ook anderen weer bij God brengen.

Ergens in Noord-Afrika, in een gemeenschappelijke tuin, omringd door vijf dorpen, komen dagelijks dorpelingen bij elkaar. Om water te halen, in de tuin te werken, fruit te plukken of voor de contacten. De tuin is een plaats geworden voor ontmoeting, voor gesprek. En het meest populaire gespreksonderwerp? Geloof. “Voor we deze plek hadden, was het erg moeilijk om het Evangelie te delen temidden van een groep ongelovigen. Maar hier, in de tuin, kan het openlijk”, zegt Moussa*. De Islam is de gangbare religie in zijn land, maar, zo legt Moussa uit: “De mensen uit het dorp erven het geloof eigenlijk van hun ouders, ze hebben het nooit eigen gemaakt. Nooit vanuit zichzelf de Koran bestudeerd.” Twee jaar lang gaat Moussa al naar de tuin. De ene dag treft hij vijf mannen, een andere dag vijfentwintig. In de afgelopen twee jaar hebben twintig mannen hun leven aan Jezus gegeven. Hun getuigenis blijft niet in die tuin, die gaat mee naar huis, waar hun levens radicaal veranderen.

Getuigenissen

Zo ook het leven van Oumar*, vader van zeven kinderen, van wie er drie gestorven waren en drie heel ziek. Oumar dacht dat God niet van hem hield. Hij was ongelukkig en vermeed het om thuis te zijn. In de tuin hoorde Oumar over Jezus en over de verhalen uit de bijbel. Ook het verhaal van Job. En dat raakte hem. “Job raakte alles en iedereen kwijt, maar hij bleef trouw aan God en God zegende hem, met meer dan hij ooit heeft gehad.” Hoe meer Oumar leerde over de liefde van Jezus voor hem, hoe meer tijd hij doorbracht met zijn kinderen, biddend voor hen, vertrouwend op de leiding van God in hun toekomst.

Ook Adam* leerde in die tuin wie Jezus is. Hij werd, samen met een paar anderen, door Moussa ingehuurd om stenen te maken. “De mensen daar waren vriendelijk en respectvol naar mij toe, ze behandelden mij als een van hen, een hele andere werkomgeving dan ik gewend was.” Het raakte hem. “Ik voelde dat er iets was, iets anders, door de manier waarop zij mensen behandelden en liefhadden.” Er volgden vele gesprekken, waarin Moussa mocht vertellen over de liefde die Jezus heeft voor de wereld. Adam kreeg een AudioBijbel waar hij ’s nachts naar luisterde en Moussa de volgende dag om uitleg vroeg. “Hij legde het me allemaal uit, tot ik niet meer kon ontkennen dat Jezus voor mijn zonden gestorven is.”

Waarheid

Moussa geniet van de gesprekken en de vragen van de nieuwe gelovigen. Hij had die vragen vroeger ook, bijna 25 jaar geleden. Moussa groeide op een in Moslim familie, hij bad vijf keer per dag, bestudeerde de Koran en hield zich aan alle voorschriften. “Maar elke dag groeide mijn twijfel.” Hij kwam, via een vriend, in contact met een christen. Moussa zag het eerst nog als een goede gelegenheid om te getuigen van zijn geloof in Allah, maar dat veranderde toen hij in de gekregen Bijbel begon te lezen.

“Toen ik de Koran las, begreep ik niets. Maar de Bijbel hoeft niet uitgelegd te worden.”

Hij bleef lezen. Hij herinnert zich nog goed de dag dat hem werd gevraagd of hij geloofde in Jezus. “Ik wilde nee zeggen, maar er kwam een ja uit.” Na een volle maand van gebed kon Moussa vol overtuiging zeggen dat de Islam niet de waarheid was.

Het heeft het leven van Moussa niet gemakkelijker gemaakt. Kiezen voor Jezus betekent in zijn cultuur vaak een breuk met de familie, ontslag en agressie. Moussa’s eigen familie heeft ervoor gekozen zijn bekering te negeren.

“Ze weten dat ik een christen ben, maar als ze dat kenbaar maken, moeten ze alle banden met mij verbreken en dat willen ze niet.” Hij blijft getuigen. “Ik zal ze één voor één bij Jezus brengen.”

Met de campagne ‘3 miljard redenen’ laten we zien hoe je betrokken kunt raken bij het bereiken van deze menigte mensen. We inspireren je graag en geven antwoord op vragen zoals: waar begin je? Waarom kan jij een verschil maken? God heeft je namelijk bestemd en roept ook jou om discipelen te maken, ben jij beschikbaar?