Image
shortterm

Heb jij je vakantie al geboekt?

Drie weken voor de herfstvakantie van 2022 ‘boekten’ Jos en Laura een short term reis naar Polen. “De zending in? Ja, ooit willen we dat wel, maar nu nog niet. 

Daar waren we nog helemaal niet klaar voor. Voor ons stond zending gelijk aan jarenlang commitment, het achterlaten van baan, huis en haard. Maar toen we zagen dat er ook short term opties waren, die we in onze vakantie konden doen, was de keuze snel gemaakt.”

HET HEEFT ONS VEEL GEBRACHT

Veel gevluchte Oekraïners zijn in Polen opgevangen. Naast eten en onderdak is er voor hen vanuit OM ook psychosociale ondersteuning. Doorlopend komen er mensen uit allerlei landen die korte - of langere - tijd meedraaien in het team. “Wij mochten helpen bij het organiseren en draaien van kinder- en jeugdprogramma’s en vrouwenbijeenkomsten. Ook werden we ingezet in een speciale supermarkt en hebben we geholpen bij de bevoorrading.” Voor Jos was het een confronterende week. “Als militair ben ik vooral vaak bezig met de oorlog zelf, zit ik aan de voorkant. Nu zat ik aan de achterkant, zag ik de gevolgen, het effect van de oorlog op de gezinnen.” Laura is decaan en zorgcoördinator in het voortgezet onderwijs. “Wij dachten allebei veel te kunnen brengen die week in Polen, maar terugkijkend heeft het ons heel veel gebracht en merkten we in alles Jezus’ aanwezigheid. We hebben voor alles gebeden en gedankt, steeds in afhankelijkheid, in een team met mensen die de passie voor Jezus delen. Als we terugdenken aan die week, is dat ook waar we zo dankbaar voor zijn.”

DIT IS ÓÓK ZENDING

De week in Polen heeft Jos en Laura geleerd wat zending óók is. “Het is die hand op een schouder, knutselen met kinderen, praktische hulp bieden en in dat alles getuigen van wie Jezus is.” Het verlangen om de zending in te gaan, is bij beiden gegroeid, maar dat het nu hun tijd nog niet is, werd ook duidelijk. “In het werk dat we nu hebben, zijn zoveel deuren geopend door God dat we zeker weten dat dit de weg is die we nu moeten gaan”, zegt Laura. Jos vult aan: “Ik studeer momenteel, ik doe de officiersopleiding en die studie duurt nog twee jaar. Het zendingsveld trekt, maar we zijn niet onrustig. We mogen nu gewoon hier zijn.” Het is trouwens geen voorwaarde voor een short term reis, een verlangen om de zending in te gaan. Het is ook geen verplichting achteraf. “Maar houd er rekening mee dat er wel echt iets met je gaat gebeuren.”

 

Wil jij deze zomer ook voor een korte reis of training naar het buitenland? Dat kan! Stuur een mail naar shortterm.nl@om.org en wie weet zien we je gauw. En kijk op de short term pagina voor een aantal opties.

Share on