Een bijzonder schilderij van hoop

written by Jane Knoop

"Ik doe wat ik kan, niet meer dan dat," zegt Janice. Ze woont alleen en kan niet naar buiten vanwege de corona maatregelen in het Verenigd Koninkrijk. Dat is zelfs voor een echte optimist als Janice een flinke uitdaging! “Het is niet makkelijk, maar toch weet ik dat God aan het werk is en dat geeft me hoop,” aldus Janice.

Deze hoop wil Janice ontzettend graag delen, maar hoe doe je dit als je aan huis vastgekluisterd bent? Haar creatieve oplossing: ze schildert op de ramen van haar huis!

De ene dag schildert ze een Psalm. De volgende dag het kruis en daarna een leeg graf. Ze heeft zelfs geleerd om in spiegelbeeld te schrijven, zodat de woorden die ze schildert samen samengaan met de tekeningen. Zo kunnen de buren die langs haar huis lopen de boodschap zien én lezen. Voorbijgangers staan stil, kijken naar het schilderij en zijn gefascineerd door wat ze zien. Daarentegen hebben deze schilderijen een hele andere betekenis dan de veelvoorkomende regenboog die je ziet op de huizen van bewoners in het Verenigd Koninkrijk.

Het raam van Janice verteld een verhaal; een verhaal van een man die wist hoe het was om alleen en op afstand te zijn van degenen van wie hij hield. Hij kende angst en was zelfs bereid om te sterven. De ramen van Janice vertellen het verhaal van een man die God én mens was: Jezus Christus. Hij overwon alles en gaf iedereen hoop, niet alleen toen, maar ook nu.

Meer dan ooit, zoeken mensen in deze tijd naar een teken van hoop en de schilderingen van Janice mogen, naast de prachtige kleuren, hoop geven voor degenen die er stil bij staan.

"Hij is altijd aanwezig. Zelf als je Hem niet duidelijk kan zien, Hij is er."

“Ik ben blij dat je de gordijnen dicht hebt gedaan,” liet één van haar buren pas weten. Ze kon Jezus namelijk eerst niet goed zien toen ze open waren en het licht erop viel. Janice vond de opmerking van haar buren tekenend voor de tijd waarin we leven. Velen vragen zich namelijk af waar God is. Janice: "Hij is altijd aanwezig. Zelf als je Hem niet duidelijk kan zien, Hij is er."

Voor Janice is God in deze tijd zeer tastbaar aanwezig. De hele wereld staat op z’n kop door het virus, maar God is aan het werk in deze gebrokenheid. “We krijgen een kans!”, zegt Janice. Het is een kans voor de kerk om dingen op een nieuwe manier te gaan doen. Nieuwe manieren te zoeken om Jezus lief te hebben en Zijn liefde op een creatieve en stoutmoedige manier te delen met anderen.

Hoe deel jij de liefde van Jezus met anderen?

Stories from the Region

Geen compromissen

“Februari 1991 was de start van mijn carrière bij de politie. Net als iedere andere agent moest ik een ‘Bootcamp’ ondergaan. Een intensief trainingsprogramma dat erop gericht is om je eerst helemaal af te breken en je daarna weer op te bouwen,” vertelt zendeling Silas uit Engeland. Hij ontdekte tijdens zijn opleiding als politieagent iets dat essentieel is in je wandel met God.”

Lees meer