De vreugde van geven

written by Kate Toretti

Op 15-jarige leeftijd bezocht Jane een conferentie van Billy Graham. Daar besloot ze met haar hele hart om Jezus te volgen. Jane groeide op in Indonesië, waar haar ouders als zendelingen actief waren. Hiermee heeft ze de impact van ‘geven’ van heel dichtbij meegemaakt.

Jane: “Als kind accepteer je de dingen zoals ze zijn, omdat je niet beter weet. Maar nu ik ouder word, ben ik steeds dankbaarder voor wat mijn ouders mij in dit principe hebben meegegeven.

Inmiddels ben ik al 32 jaar getrouwd met mijn man Steve. Voor zijn werk verhuisden we samen met onze drie kinderen naar Singapore. Hier kwamen we voor het eerst in aanraking met Operatie Mobilisatie, namelijk via een zendelingenechtpaar uit Nieuw-Zeeland. Eenmaal terug in Australië was ik zo geinspireerd door mijn vriendschap met deze geweldige OM-werkers, dat ik besloot om vrijwilliger te worden bij OM. We ontvingen een uitnodiging voor een partnerweekend om te horen over het werk en dat weekend had zowel op Steve als op mij een grote impact. Tijdens dat weekend realiseerde ik me dat mijn beeld van God niet groot genoeg was! Jezus gaf me op dat moment een vernieuwd en vrijgevig hart: in tijd, materiele dingen en financiën. Ik verlangde ernaar om iets aan Hem terug te geven.”

Voor Steve en Jane, is geven geen regel die ze gehoorzaam volgen. Voor hen komt het vanuit een dankbaar hart. Ze zien in geloof uit naar hoe God het zal gaan gebruiken! Het is een ‘mogen’ in plaats van een ‘moeten’. “Geven is een gift op zichzelf,” zegt Steve. “Geven herinnert mij eraan dat onze eigendommen niet van onze eigen inspanning afkomstig zijn. Ze komen van God. En wanneer je God bij het geven betrekt, is het meer dan alleen een transactie. Jane voegt hieraan toe: “Ik heb geleerd dat je niet pas vrijgevig wordt als je voldoende geld hebt. De meest vrijgevige mensen die ik ken zijn niet degenen die per se veel geld hebben. Vrijgevigheid is iets dat je iedere dag uitleeft, waar je ook bent. We weten dat God voorziet en geeft wat we nodig hebben en we mogen leren op Hem te vertrouwen.’

Mattheüs 6:21 zegt: ‘Waar je schat is, daar zal ook je hart zijn’. “Wanneer we geven aan Gods koninkrijk, betekent dit dat ons hart uitgaat naar de dingen van God. We kunnen alleen echte vreugde en vervulling vinden in de dingen van God en niet in geld. Wanneer we daar onze vreugde in zoeken, dan zal het over ons regeren. Ik heb ondervonden dat hoe vrijgeviger ik ben, des te rijker ik word.’