'De mensen zijn het waard'

Na een hele dag reizen in een volgepakte bus, gevolgd door nog een dag in een jeep over een hobbelige weg en tenslotte het laatste stuk te voet met lokale ‘porters’ bereiken Rachel* en haar reisgenoot het dorpje en tevens hun eindbestemming. Hoewel het zeker geen gemakkelijke opgave is om het dorpje te bereiken, is dit het meer dan waard voor Rachel. De mensen zijn het waard.

'Ik investeer mijn tijd in mensen, zodat ze God leren kennen.’

‘Mensen moeten de naam van Jezus horen.’, zegt Rachel. ‘Dat is waar ik aan denk als ik door de bergen trek. Als het zwaar is, als de weg stijgt of daalt, ik weet dat ik mijn tijd niet verspil – ik investeer mijn tijd in mensen, zodat ze God leren kennen.’

Rachel maakt deel uit van een kleine groep die in tweetallen rondtrekt naar afgelegen dorpen in Zuid-Azië, om het goede nieuws te delen. Ze brengen tijd door met mensen, praten met hen en delen literatuur en SD-kaarten uit in de lokale taal om zo het Evangelie te brengen bij de mensen die ze ontmoeten.

In het dorpje waar Rachel terecht is gekomen is de maïsoogst in volle gang. Rachel maakt van deze gelegenheid gebruik om met de vrouwen uit het dorp mee te werken en de oogst binnen te halen. Zo kan ze terwijl ze meehelpt met hen in gesprek gaan. Rachel heeft geleerd dat door oprechte interesse te tonen in anderen, zij op hun beurt ook in haar geïnteresseerd zijn. Op die manier kan ze vertellen over haar eigen leven en over haar geloof in Jezus.

‘Voordat ik hier naartoe kwam had ik nog nooit het Evangelie met iemand gedeeld; ik had nog nooit een flyer uitgedeeld. Door het gewoon te gaan doen, kreeg ik meer vertrouwen en nu vind ik het zelfs leuk om te doen.’

Wanneer Rachel een paar dagen later weer vertrekt, komt ze langs een paar mannen die hun grazende koeien en buffels in de gaten houden. De twee mannen zijn nieuwsgierig naar wat ze allemaal bij zich heeft en haar ‘porter’ legt in de lokale taal uit dat ze een cadeau bij zich heeft. Rachel pakt twee boekjes die vertellen over wie Jezus is en geeft er eentje aan beide mannen. Rachel en haar groep wandelen verder, totdat Rachel iets hoort en zich omdraait om te luisteren. Eén van de mannen heeft zijn boekje geopend en leest dit hardop voor aan zijn kudde en de dieren in de jungle om hem heen. En zo verspreid het Woord van God zich in afgelegen gebieden en onder de minst bereikten.

*Niet haar echte naam.