Image
Soedan

“Ons enige vertrouwen is op God”

Bijna drie maanden geleden brak de oorlog uit in Soedan. Een conflict tussen het Soedanese leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF). De Soedanese bevolking lijdt enorm onder deze oorlog. Er is een groot tekort aan voedsel, drinkwater, medicijnen en overige gezondheidszorg. 

“De gevechten gaan onverminderd door”, schrijft Yasir*, onze veldleider in Soedan.  Ondanks de moeilijke omstandigheden blijven hij en onze werkers de mensen dienen. Hij schrijft hierover in zijn nieuwsbrief:
 

31 mei:

Vandaag zijn er weinig gevechten in Khartoum, maar er heerst grote onzekerheid. Iedereen heeft wapens. In Al-Abyad zijn wel gevechten gaande. Daar is geen voedsel of water meer te krijgen. Het leven van de inwoners is hier heel moeilijk. Als zij hun huis verlaten, dan hebben ze het risico om vermoord te worden. Ook zijn de gevangenissen geopend, zodat criminelen weer op vrije voeten staan. 
Gisteren en vandaag heeft de regering een verbod aangekondigd om naar de buurlanden te reizen. 

 


9 juni:

De situatie is nog niet verbeterd en de gevechten worden elke dag heftiger. We hoorden over felle gevechten in het zuiden van Khartoum en vele verliezen. De Rapid Support Forces pleegde een aanslag op een militaire fabriek en op brandstofdepots. Door de explosies werden meer dan tweehonderd inwoners gedood.
Het gebrek aan voedsel, water, medicijnen en elektriciteit blijft bestaan. Mensen moeten 8 kilometer lopen om drinkwater te halen en eten één maaltijd per dag.

 


13 juni:

We danken God dat de elektriciteit na een maand weer werkt; de terugkeer van het communicatienetwerk. Maar de storingen in de beveiliging zijn verschrikkelijk en alle inwoners van El-Obeid zitten zonder werk. Ook zijn alle ziekenhuizen gesloten.
 


16 juni:

Dank U Heer voor deze nieuwe dag. Wij zijn redelijk veilig, maar de straten staan vol met de paramilitaire Rapid Support Forces. Sporadisch zijn er luchtaanvallen op de kampen dichtbij ons. En wij zijn dankbaar voor alle gebeden en giften die wij ontvangen. De situatie wordt elke dag erger, maar we hebben een Helper die boven alle omstandigheden staat.
 


17 juni:

Dag na dag zien we een toename van het aantal gevechten, aanslagen op burgers en verkrachtingen. De situatie in Soedan is onmenselijk. Mensen liggen gewond en levenloos op straat. Tot nu toe is er geen humanitaire hulp op gang gekomen. Ook in Darfur gebeurt er een ongelooflijke ramp. Kinderen, vrouwen en jonge mensen worden vermoord. Ontferm U over de ouderen Heer.
 


21 juni:

Wij zijn erg verdrietig in ons hart over de genocide van de inheemse bevolking in El Geneina, waarbij 5.000 mensen zijn vermoord, 8.000 gewond en 3.000 vermist. Ik heb veel vrienden verloren, waarvan sommigen ervoor kozen om Jezus te volgen en sommigen nog zoekende waren. We hopen dat ze in hun hart Jezus hebben aanvaard. Twee leden van het team daar worden nog vermist en we hopen dat het goed met hen gaat.
De situatie is op een gevaarlijk kantelpunt beland. Als de internationale gemeenschap niet ingrijpt, dan zullen er slachtpartijen plaatsvinden die er nooit eerder in de geschiedenis zijn gebeurd. Soedan heeft 570 stammen. Elke stam vindt zichzelf de beste en heeft allerlei soorten wapens in bezit.
Ons enige vertrouwen is op God.
Bid voor de slachtoffers, de mensen die zijn vermist en voor degenen die Jezus willen volgen.


Meer dan de helft van de Soedanezen is afhankelijk van noodhulp. Help mee met jouw gift en gebed!

Ja ik geef!

Share on