Image
missiedag

“Waarom zou je naar het buitenland gaan om zending te doen, we hebben hier in Nederland toch ook genoeg mensen nodig?” Het is een vraag die de medewerkers van Operatie Mobilisatie (OM) vaker voorbij horen komen. Wat mensen daarbij echter over het hoofd zien, is dat 40% van de mensen in de wereld nog helemaal geen toegang heeft tot het Evangelie. Deze mensen hebben geen kerk of christen in hun buurt.

Daarbij komt dat we als christenen wereldwijd 97% van de middelen en mensen die we tot onze beschikking hebben, besteden in de landen die al bereikt zijn met het Evangelie, zegt Marco Bouw, adjunct-directeur van OM. Dit betekent dat maar 3% van de mensen en middelen gaat naar de 40% die nog niet bereikt is met het Evangelie. Het doel van OM is daarom om het Evangelie te verspreiden op juist die plekken waar het nog onbekend is. “God heeft de hele wereld op het oog”, zegt Bouw. Tijdens de Missiedag van OM op 9 september kan iedereen ontdekken hoe zij hier een rol in kunnen spelen.

“Door de Missiedag willen we zending dichterbij mensen brengen”, vertelt Bouw. “Soms weten mensen nog niet goed wat ze met zending aan moeten. Een bezoek aan de Missiedag kan hen helpen de mogelijkheden te zien. OM is actief in 147 landen en we hebben wel 1.000 vacatures. Dit gaat niet alleen om de ‘klassieke’ manier van zending, maar er zijn bijvoorbeeld ook vacatures waarbij je een beroep kunt uitoefenen in het buitenland en daarnaast het Evangelie kunt brengen. Denk dus niet te snel dat zending niet voor jou zou kunnen zijn. Onder andere in Mattheüs 28 roept Jezus ons op om heen te gaan in de gehele wereld en het Evangelie aan de hele schepping te verkondigen. Iedere christen heeft een plek in Gods missie.”

Voor een aantal mensen kan dit ook betekenen dat ze ontdekken dat ze juist op de goede plek zitten waar ze al zijn in Nederland. “Dat is ook goed mogelijk”, zegt Bouw, “en is alleen maar mooi. Dan kunnen ze daar 100% voor gaan. Maar toch dagen we je uit om verder te kijken, er zijn zoveel mogelijkheden!”

Over het algemeen is de bereidheid van Nederlanders om zending in het buitenland te doen echter best groot, vertelt hij verder. “We zien dat veel mensen zich opgeven voor met name de kortere reizen. Na Corona is dat weer heel hard gaan lopen in de vakanties. Maar er zijn ook gezinnen die ervoor kiezen zich minstens twee jaar in een ander land te vestigen voor zending voor de lange termijn.”

 

VRAAG EN AANBOD

OM streeft ernaar om als het ware vraag en aanbod in de zendingswereld bij elkaar te brengen. De vacatures komen dan ook voort uit hele concrete behoeftes op het zendingsveld. “In Afrika zijn bijvoorbeeld dringend automonteurs nodig”, zegt Bouw. “Zendelingen die daar op pad gaan, hebben vaak te maken met auto’s die regelmatig stuk gaan. Als automonteur kun je dan door je beroep uit te oefenen in Afrika, tegelijk zendeling zijn. Je bent deel van een groter geheel.

Zelf ben ik in juni in Israël geweest en vroeg ik aan de zendelingen daar waar ze behoefte aan hadden. Zij gaven aan dat als christenen uit het westen bijvoorbeeld alleen al voor twee weken komen helpen evangeliseren, dit al enorm helpt. Israëliërs staan vaak meer open voor gesprekken over het geloof met westerse christenen dan met messiasbelijdende Joden, is hun ervaring. Het komende jaar organiseren we op basis hiervan dan ook twee korte reizen naar Israël. Zo krijgen we vaak hele concrete vragen vanuit verschillende landen en proberen we een schakel te zijn tussen hun vragen en hoe en waar Nederlandse christenen het mooi zouden vinden om uit te reiken.”

MISSIEDAG

Tijdens de Missiedag in Nijkerk zal er een banenmarkt zijn en is er de mogelijkheid om te speeddaten met een mobiliser; je kunt een kort gesprek aangaan met een OM-medewerker die je helpt meer zicht te krijgen op wat bij jou past met betrekking tot zending. De mobiliser verwijst je dan door naar kraampjes op de banenmarkt met mogelijkheden die jou aanspreken. Eventueel kun je later een vervolggesprek aangaan bij OM. Ook voor kinderen is er tijdens de Missiedag een programma. Van tevoren aanmelden is niet nodig.

“Miljoenen mensen in de wereld snakken nog naar het goede nieuws. Wij hebben er allemaal een rol in om dat nieuws bekend te maken”, besluit Bouw. “Help jij mee het ze te vertellen? Wees 9 september van harte welkom op onze Missiedag in Nijkerk. We hopen je daar te zien!”

Klik hier voor meer info over de Missiedag van OM.

Share on