Image
In Mission

Voor de derde keer organiseert TeenStreet op 29 december het tienerevent TeenStreet in Mission: een dag waarop jongeren getraind worden en de straat op gaan om mensen over Jezus te vertellen. Het programma is interactief, uitdagend, leuk en vooral ook heel gezellig. Arriën (17) kan iedereen aanraden om erbij te zijn. 

“Je groeit enorm in zelfvertrouwen en vertrouwen op God. Het is ook echt een unieke ervaring om mensen die je niet kent te mogen vertellen over Jezus en hen veranderd te zien worden door een aanraking van Hem.”

Natuurlijk vindt iedereen het spannend, zomaar onbekenden aanspreken en vertellen over Jezus. Arriën, die eerder deelnam aan het event, vertelt: “Het was echt een stap uit mijn comfort zone. Maar desondanks merkte ik dat we enorm gedragen werden door Gods Geest en dat Hij ons zegende met zelfvertrouwen en de juiste woorden. Het voelt heel bijzonder als je ziet dat het echt werkt en dat mensen tijdens een gesprek beseffen dat er meer moet zijn en op zoek gaan naar God.” Sinds TeenStreet in Mission ervaart Arriën een stuk meer vrijmoedigheid en is hij veel opener over zijn geloof. “Het heeft me gestimuleerd om veel eerder een gesprek over het geloof te beginnen met vrienden bijvoorbeeld.”

Verandering
Lisa, onderdeel van de organisatie TeenStreet, zag ook keer op keer een verandering bij tieners wanneer ze over hun schroom heen stapten en merkten hoe God hen gebruikte. Zo deed er eens een meisje mee dat het heel spannend vond en vooral bang was om mensen tegen te komen die teleurgesteld waren in de kerk en in het geloof. En dat was precies wat er gebeurde. De vrouw die zij ontmoette had een aantal weken eerder de kerk vaarwelgezegd. Ze vond het eigenlijk maar storend dat ze werd aangesproken over het geloof. Maar de onschuld, openheid en oprechtheid van deze tiener maakte dat zij toch haar hart opende en al haar pijn en frustratie deelde.

 
“Dit klinkt niet als mijn God, hoe dit allemaal is gegaan”

 

“Dit klinkt niet als mijn God, hoe dit allemaal is gegaan” zei de tiener tegen de vrouw. “Maar ik kan je wel meer over Hem vertellen” en meteen begon ze te vertellen over wie God voor haar was. “Ze mocht voor de vrouw bidden”, vertelt Lisa, “en vroeg aan het eind van het gesprek of ik ook nog voor de vrouw wilde bidden. We wisselden contactgegevens uit en ik kon haar aan een lokale kerk verbinden.”

Nog zo’n mooi moment ontstond toen een jongen eigenlijk niet op iemand af durfde te stappen. “Lisa, ik wil wel,” zei hij, “maar ik vind het ook spannend. Ik heb de zegen van de Heer nodig. Wil je voor me bidden?” Na gebed stapte hij doelgericht op deze persoon af en had een bijzonder gesprek. Dolenthousiast kwam hij terug. “Lisa! Ik mocht het hele evangelie vertellen, het hele verhaal van Jezus. En aan het eind gaf ze me een knuffel en we hadden allebei tranen in onze ogen want het raakte haar en ik heb ook nog voor haar mogen bidden… Het was echt fantastisch!”

 
“Tieners hebben een bijzondere rol te vervullen in het uitvoeren van de grote opdracht omdat ze zijn wie ze zijn.”

 

Tieners hebben een speciale roeping en maken actief deel uit van het Lichaam van Christus, legt Lisa uit. Vaak worden ze echter door volwassenen in de kerk helaas passief gemaakt. En vervolgens geloven we dan ook nog in het idee dat tieners passief zijn en geen zin hebben om zich in te zetten. Maar juist hun karakter, hun knallende energie, hun tegendraadse, rake opmerkingen en hun onbevangenheid zijn eigenschappen die deuren openen en die God wil gebruiken. “Tieners hebben een bijzondere rol te vervullen in het uitvoeren van de grote opdracht omdat ze zijn wie ze zijn. Omdat ze tegen dingen aan trappen, omdat ze scherpe vragen stellen, omdat ze kei-enthousiast zijn… Ze hebben platgezegd meer schijt aan dingen. Het is daarom zo belangrijk dat ze leren om hun plek in te nemen.”

Discipelschap
Dat is dan ook waar TeenStreet, onderdeel van Operatie Mobilisatie, zich onder andere met TeenStreet in Mission voor inzet. Alles draait bij TeenStreet-activiteiten om discipelschap. Want hoe kun je discipelen maken zonder dat je zelf een discipel bent? Er wordt daarom sinds een aantal jaar veel meer ingezet op echte verbinding, het zien van elkaar en God, en minder op evenementen. Kerken en jeugdleiders worden getraind om 24/7 verbonden te zijn jongeren en intensief met hen op te trekken zodat zij in hart en nieren weten wat het is om volgeling van Jezus te zijn en om Hem te delen met de wereld. Geen methodes of stappenplannen, maar aansluiten bij de persoonlijke behoeften en vragen van tieners. “Er kan niets op tegen echt gekend en geliefd zijn, gehoord worden en echt contact. Authenticiteit en vragen stellen zijn daarbij erg belangrijk.”

Wat ze bij TeenStreet merken is dat jongeren hierdoor veel meer oprecht aangehaakt zijn en blijven bij het geloof, omdat ze het eigen hebben gemaakt en omdat ze deel uitmaken van een netwerk met sterke onderlinge relaties. Maar bovenal zijn ze enthousiast en gemotiveerd met hun geloof bezig omdat ze hebben ontdekt: Wauw, binnen het geloof wordt er een beroep op mij gedaan! Ik ben een volwaardig onderdeel, sterker nog, omdat ik tiener ben, heb ik een speciale rol te vervullen. Dit ervaren de meeste tieners ook sterk tijdens TeenStreet in Mission. Ze zien God door hen werken. Lisa vertelt: “Als de tieners dan ’s avonds bij een vuurtje staan te vertellen wat ze allemaal hebben meegemaakt, zie je de ouders haast denken: Huh? Is dit mijn kind?

 

“Hou die twijfel en kom alsnog."

 

Voor tieners (en ook een beetje voor ouders) is TeenStreet in Mission dus een event dat je niet mag missen! En juist als je het spannend vindt of twijfelt moet je komen. “Soms vragen mensen: Wat moet ik doen om twijfel weg te nemen?” zegt Lisa. “Maar ik zou willen zeggen: hou die twijfel en kom alsnog. Want juist dan kan God door je heen werken en zul je Zijn kracht ervaren. Als je twijfelt, als je het niet weet, kom dan juist. Want dan kun je groeien.”

Vanaf 09:30 start de inloop en om 10:00 uur het programma. Er wordt interactief en praktisch onderwijs gegeven, er is tijd voor aanbidding en stille tijd en er worden trainingen gegeven in verschillende, creatieve manieren van evangelisatie. Dit jaar staat er weer een toffe training op het programma die nog even een verrassing moet blijven. Maar het heeft iets te maken met muziek. De dag wordt afgesloten met aanbidding, en er is gelegenheid om nog gezellig na te praten met warme chocomel en oliebollen.

Voor meer informatie en aanmelding kijk op: teenstreet.nl

 

Bekijk de aftermovie van 2021 hier:

Remote video URL
Aftermovie TeenStreet in Mission 2021
Share on