Noodgedwongen verhuizing

“Ik ben dankbaar dat mijn kinderen en ik veilig zijn,” vertelt Amina, in de nasleep van de cycloon Idai. Als weduwe en moeder van vijf kinderen woonde Amina met haar familie bij de rivier in Mocuba, Mozambique. Ze is moslim, maar naar eigen zeggen niet erg religieus.

Een week voordat de cycloon Idai in een storm van categorie vier veranderde en de stad Beira overspoelde, trof het de omgeving van Mocuba. Meedogenloze regen stroomde over het gebied, waardoor het voor mensen moeilijk was om ergens anders heen te gaan.

Verlies
Op een avond waren de regen en wind zo hard dat Amina’s kinderen in de slaapkamer van hun moeder bij elkaar kropen en probeerden te slapen. Amina herinnert zich haar angst en hulpeloosheid, omdat ze niets anders kon doen dan wachten op de storm. Die nacht stortte de zijkant van het huis in, waar de slaapkamer van de kinderen was. De volgende dag, toen iedereen het huis uit was, stortte de overgebleven kamer in.

"Ik vind het vooral erg dat mijn kinderen hun schoolboeken en bezittingen zijn verloren." — Amina

De grotere eigendommen, konden worden geborgen en opgeslagen bij een vriend thuis. Kleinere artikelen leden waterschade en waren veelal niet meer te repareren. "Ik vind het vooral erg dat mijn kinderen hun schoolboeken en bezittingen zijn verloren," zegt Amina.

Het gezin verbleef twee dagen in het huis van een buurman. Daarna verhuisden ze naar een door de overheid aangewezen kamp voor degenen die langs de rivier woonden en wiens huizen waren verwoest door de cycloon Idai. De witte tent die het gezin toegewezen kreeg, was een van de ongeveer vierentwintig van zulke tenten rond een grote boom.

Opvang
Het kamp zelf ligt aan de rand van de stad, ver buiten de oevers van de rivier waar het huis van Amina stond. De afstand is een uitdaging gebleken. Amina - die voorheen pinda's kocht en vervolgens kookte en op de markt verkocht - kan haar werk niet meer doen, omdat de plaats waar ze de pinda's kocht zich aan de andere kant van de stad bevindt. Behalve haar oudste dochter, moeten haar kinderen (in de leeftijd van 5 tot 18 jaar) twee uur lopen om naar school te gaan. De dochter logeert bij een buurman in de stad, zodat zij na schooltijd pinda's op de markt kan verkopen in plaats van haar moeder. Alle winst wordt doorgestuurd naar de familie.

Anderen uit het kamp zijn al teruggegaan naar hun beschadigde huizen aan de rivier en noemden de afstand van de stad als reden voor hun terugkeer. Het land langs de rivier staat echter bekend om overstromingen. Bewoners hebben herhaaldelijk te horen gekregen dat ze beter kunnen verhuizen, maar het leven aan het water is het enige dat ze kennen.

Hulp
Na het ontmoeten van Amina in het kamp, bleef het OM-team haar opzoeken, luisterend naar haar verhaal en op zoek naar manieren om hulp te kunnen bieden.

"Amina sprak niet over eten, maar over de toekomst van haar kinderen!" — Mutita Kashimoto

"Wat me echt raakte toen we met Amina spraken, was dat ze het niet over eten had," vertelt Mutita Kashimoto, veldleider van OM in Mozambique. “Ze had het over de toekomst van haar kinderen, vooral over hun opleiding - en dat raakte mijn hart.”

Het OM-team heeft Amina ingeschreven bij Tabitha, een project van OM dat weduwen en kwetsbare vrouwen helpt door hen te leren hoe ze kwaliteitskleding moeten naaien om daarmee zelfvoorzienend te kunnen zijn. Deze lessen beginnen midden april.

Gebed
Bid voor Amina en voor anderen die getroffen zijn door de cycloon.
Wil je ook het werk van OM ter plaatse in gebed brengen?

Lees meer over de eerste noodhulp  ❯