Iraanse vluchtelingen komen tot geloof

Volker Sachse is veldleider van OM op de Balkan. Hij is intensief betrokken bij het werk van OM in een vluchtelingenkamp in Servië, aan de grens met Montenegro. Steeds vaker ziet hij Iraanse vluchtelingen tot geloof komen.

Farzad is zo’n Iraanse vluchteling. Nadat hij in Bulgarije christen werd, kwam Farzad terecht in het vluchtelingenkamp in Servië, waar OM actief is. Volker heeft Farzad in de afgelopen twee jaar goed leren kennen en heeft gezien hoe God hem gebruikt om Zijn liefde te delen onder Iraniërs.

Openheid voor het Evangelie
Farzad deelt zijn nieuwe geloof met de Iraniërs in het kamp. Hij blijft in het begin voorzichtig, omdat er veel streng gelovige moslims in het kamp zijn. Hierdoor is het voor christenen moeilijk om openlijk te getuigen of met anderen de Bijbel te lezen en te bidden. Dan verhuizen veel van deze streng gelovige moslims naar andere vluchtelingenkampen in Servië. Hun plek word ingenomen door Iraniërs. Ondanks het feit dat ook zij afkomstig zijn uit een streng islamitisch land, merkt Farzad op dat deze nieuwe groep openstaat voor het Evangelie.

“Farzad deelt zijn nieuwe geloof met de Iraniërs in het kamp.”

De grens oversteken
Toch is Farzad meer bezig met de vraag of hij nog moet proberen de grens over te steken. Veel van deze pogingen strandden, maar er zijn toch een hoop mensen die het proberen: 'The Game', zoals het door sommigen wordt genoemd. Zelfs de Servische overheid vraagt zich openlijk af waarom Farzad het nog niet geprobeerd heeft.

Tot Farzad een droom krijgt van God. “Farzad zag een snelweg vol mensen die naar een fantastische plek liepen”, zegt Volker. “Maar hij kon zijn eigen voeten niet bewegen. Hij stond vast waar hij was." Farzad wist waar God hem wilde hebben: hier in het vluchtelingenkamp.

“Farzad wist waar God hem wilde hebben: hier in het vluchtelingenkamp.”

Farzad wordt hierdoor vrijmoediger in het delen van het Evangelie, zowel in zijn moedertaal Farsi als in het Engels. Hij bemoedigt christenen om elkaar in het kamp te ontmoeten en legt veel contacten met andere Iraanse christenen via social media.

Iedereen kent hem
Maar dan komt er officieel bericht: Farzad wordt overgeplaatst naar een ander kamp. “Dit had hetzelfde effect als de apostelen die verspreid werden”, vertelt Volker bewogen. “Op deze nieuwe plek bleef Farzad gewoon getuigen over zijn geloof aan dezelfde mix van nationaliteiten, en op social media aan de Iraniërs in de rest van Servië. Echt iedereen kent hem!”

Bijbelstudie voor Iraniërs
Een van de mensen die Farzad heeft leren kennen is Ramin*, een in Duitsland geboren Iraniër. Hij begint in augustus dit jaar met Bijbelstudies en gebedsbijeenkomsten voor de Iraanse christenen in het Servische kamp, vijf dagen per week, van negen uur ’s ochtends tot zes uur ’s avonds. Op de eerste dag zijn er vijf mensen aanwezig, op de vijfde dag twintig. “Er was een Iraanse moslim die de bijeenkomsten eigenlijk alleen maar bezocht om deze te verstoren en kritiek te geven, maar op de laatste dag gaf hij zijn leven aan Jezus!” Als vervolg op deze bijeenkomsten zijn er binnenkort discipelschapstrainingen in het kamp.

“Ik ben zo blij met deze intensieve discipelschapstraining!”
Volker Sachse, veldleider OM in de Balkan

Groei
“Ik ben zo blij dat we de vluchtelingen in het kamp deze vijfdaagse intensieve discipelschapstraining kunnen aanbieden!”, zegt Volker. De training wordt gegeven in samenwerking met een lokale gemeente en is erop gericht een nieuwe gemeente te starten in het vluchtelingenkamp. Volker: “We willen graag dat de jonge gelovigen groeien in hun geloof en dat er in dit vluchtelingenkamp een getuigende gemeenschap ontstaat van mensen die Jezus volgen. Het is namelijk OM’s missie om gemeenschappen van mensen die Jezus volgen te zien ontstaan onder de minst bereikten. En dat is precies wat hier gebeurt!”

* Naam veranderd om veiligheidsredenen