Een bijzondere ontmoeting in Polen

Als Arek en Donna hun wekelijkse kerkdienst houden, zit er plotseling iemand in de zaal die ze al een lange tijd niet meer hebben gezien. De ontmoeting die erop volgt blijft niet zonder gevolgen…

Arek en Donna werken met OM in Polen. Ze evangeliseren er en ondersteunen er de lokale kerk. Donna vertelt: “Niet lang nadat de dienst begon, zag ik haar zitten in de zaal. Ze zat stil achterin. Ik herkende haar, maar wist niet meer wie ze was”. Als de dienst over is, zoekt Donna haar op.

“Ik herkende haar, maar wist niet meer wie ze was.”

Op zoek
“Ze groette me met een grote glimlach en zei: ‘Donna, weet je niet meer wie ik ben? Ik ben Ania*. Ik kwam tien jaar geleden naar het kamp dat je organiseerde. Het heeft me behoorlijk wat tijd gekost om het adres van je nieuwe kerk te vinden, maar ik ben zo blij dat ik jullie weer gevonden heb!’” Donna: “Ik wist weer wie ze was. Ania lachte altijd en wilde heel graag meer leren over God en ons geloof. Ze kwam zelfs een keer tijdens het Engelse kamp naar een dienst in de kerk op zondag! Ik was heel blij haar weer te zien. We spreken af elkaar die week nog te ontmoeten om bij te praten.”

“Ze geloofde in God, maar wist te weinig over Hem.”

Na het afronden van haar studie tot werktuigbouwkundig ingenieur gaat Ania aan de slag op een cruiseschip. Het leven aan boord is voor haar uitdagend en hoewel ze altijd in God heeft geloofd, merkt ze dat ze niet weet wat ze daar nu aan heeft.

Opnieuw op zoek
“Op de een of andere manier moest ze toen aan ons denken en ging ze naar ons op zoek”, vertelt Donna. “Ze moest op korte termijn alweer vertrekken, dus we gaven haar een aantal boeken en moedigden haar aan om regelmatig in haar Bijbel te lezen.”

“Haar familie moest niets van het geloof hebben, maar haar broertje wordt binnenkort gedoopt!”

De keer erna dat Ania terugkwam van het cruiseschip, nam ze haar hele familie mee naar de kerk. Niet alle familieleden waren enthousiast over het christelijk geloof, maar haar jongste broertje, Bartek*, wel. Samen met Arek bestudeert hij nu regelmatig de Bijbel. Arek: “We zijn verbaast te zien hoe hij gegroeid is in geloof en meer over Jezus wil weten. We zijn erg blij dat hij zich deze zomer heeft laten dopen!”

* Naam gewijzigd om veiligheidsredenen